top of page

Kasvot hautaustoimisto Kajon takana 2/2

Päivitetty: 25. toukok. 2020

”Nyt suhteeni kuolemaan on kunnioittava. Kuolema on osa elämää, aina yhtä suuri mysteeri. Elämä on lahja, kuolema pakko. Yhtä suuria ihmeitä molemmat.” Arkkiatri Risto Pelkosen ajatuksia kuolemasta Helsingin Sanomissa 22.3.2020.


Kuolema on kipeä asia. Se on usealle pelottava, sivutettava aihe. Toisille se on taas luonnollinen elämän jatkumo. Maailman surullisimman asian kanssa työn aloittaminen oli minulle monen mietinnän paikka.


Olen esteetikko. Erityisesti kauneuden merkitys on korostunut erilaisissa elämän tilanteissa.


Kun hautaustoimiston perustamista pohdimme, ajattelin, että omilla vahvuuksillani voisi olla paikkansa. Mieheni ominaisuudet ja ammatillisuus voisi täydentyä osaamisellani. Jorille kirkolliset menot kirkkoherraisän vuoksi ovat olleet tuttuja, minulle taas kuoroharrastus lapsuudesta ja nuoruudesta sukulaiskanttorin myötä toivat erilaiset kirkolliset toimitukset lähelle. Lapsena halusin lähteä vanhempieni mukaan vieraampienkin isotätieni hautajaisiin. Hautajaiset eivät ole olleet vieraita.


Olen graafinen suunnittelija. Työskentelin pitkään sisustamisen parissa. Aiempi koulutukseni on mainonnan ja yritysviestinnän tradenomi ammattikorkeakoulusta. Aiemmassa työssäni näin, mikä merkitys ympäristöllä on surutyöhön. Omia kokemuksiani, sekä töissä tapahtuvia huomioitani peilatessani ymmärsin, miten voin omilla taidoillani auttaa. Kuunnella ja toteuttaa niitä toiveita, joita asiakas toivoo, kauniisti ja ihmisläheisesti, aidosti ilman turhia koukeroita.


Kun kuolema yllättää tai sitä on jo odotettu, ollaan perusasioiden äärellä. Silloin kaikki ylimääräinen jää toiseksi ja unohtuu. Auttajana sanat voivat olla hyvinkin vähäisiä, mutta sisällä on paljon ajatuksia ja tunteita. On valtava halu auttaa. Halu suunnitella ja toteuttaa kunnioittavasti sillä tavoin, että vainajan ja läheisten tahto saadaan toteutettua. Sydämestäni toivon, että työmme jälki toisi valoa ja muita merkittäviä, voimauttavia tunteita esiin usein pitkäänkin jatkuvassa surutyössä. Palautetta otamme mielellämme vastaan, sillä tavoin voimme kehittyä ja toimia asiakkaiden parhaaksi.


Vastuullani on hautaustoimistomme koko visuaalinen puoli. Kukat, ohjelmat, kutsut, muisto-ja kiitosilmoitukset sekä valokuvat ja mainokset. Olen tehnyt myös oman adressivalikoiman. Niistä olen tarkemmin kirjoittanut instagramissa ja facebook-sivustoillamme sekä myös Kajon omilla sivuilla. Niihin luonto ja luonnon yksityiskohdat antoivat lähteen; aitous, alkuperäisyys, yksinkertaisuus ja kauneus.


Työskennellessäni toivon tavoittavani asiakkaan toiveet, teen ne syvästi ja pieteetillä. Omaa työskentelyä asiakaskontaktien jälkeen luonnollisesti prosessoi, koska tiedostan, miten elämän suurissa hetkissä se apu jota saa, on mieleenpainuva ja parhaimmillaan kantava voima.


Arkkiatri Pelkosen ajatuksen kuolemasta otin ylös, koska ajatukset osuivat. Kuolema asiana on niin iso ja lopullinen. Sen edessä

ihminen on pieni ja voimaton. Meillä jokaisella on erilainen, omanlainen suhde menetettyyn läheiseen. Näiden monen hyvin herkän asian yhdistämänä tätä työtä tekee nöyrin ja hiljaisin mielin, kuten miehenikin omassa kirjoituksessaan kirjoitti.


Surun kohdatessa autamme tavalla, jota tarvitset.


Olemme tavoitettavissa milloin vain, numerosta 044 970 7100.

Yt. KaisaHenkilökuva: Usva Pitkälä
Comments


bottom of page