top of page

Kokemuksia korona-ajan hautajaisista

Päivitetty: 18. toukok. 2021

Korona-aikaa on kestänyt nyt reilun vuoden. Sinä aikana on monenlaisia uusia käytänteitä otettu käyttöön ja opeteltu elämään uuden kanssa.

Pienet, herkät tertturuusut surusydämen kukkana.

Hautajaisiin koronan tuomat rajoitteet ovat vaikuttaneet monella tapaa. Yksi erityinen muutos on ollut vainajan näyttö omaisille seurakunnan tiloissa, joka ei ole ollut mahdollista tämän vuoden aikana. Miten hyvästit on voitu jättää? Sairaaloiden ja terveyskeskuksien tiloihin on ajanvarauksella voitu näyttö järjestää - usein, tai lähes aina, se on tarkoittanut sitä, että vainajan näyttö tapahtuu eri päivänä kuin varsinainen siunaustilaisuus.


Siunaustilaisuuksiin koronan vaikutukset ovat näkyneet vähentyneenä saattoväen määränä. Aluehallintoviraston antaman suosituksen mukaan sisätiloissa saa olla enintään kymmenen henkilöä yhtäaikaa. Tätä sääntöä on tulkittu hiukan eri tavalla seurakunnasta riippuen. Joissain seurakunnissa omaisia on saanut olla paikan päällä kymmenen, joissain seurakunnissa tämä on laskettu siten, että kymmenen henkilön määrään on laskettu mukaan siunauksen toimittava pappi, kanttori ja suntio, jolloin jäljelle on jäänyt enää seitsemän omaista. Sitten vielä muun muassa Nurmijärvellä ollaan oltu vielä hiukan tarkempia ja omaisten maksimimäärä on kuusi.

Kukkaköynnös koristaa arkkua.

Siunaustilaisuus etenee kuitenkin näinäkin aikoina tavalliseen tapaan, vaikka omaisten läsnäoleva määrä on merkittävästi pienempi kuin ennen koronaa.


Oma kokemuksemme on, että ihmiset ovat suhtautuneet ohjeistuksiin todella ymmärtäväisesti. Ohjeita on noudatettu säntillisesti ja hyvin ja näin kaikki hautajaiset on saatu hoidettua ilman ylimääräisiä tartuntaketjuja. Joskus on käynyt niinkin, että hautajaisia on omaisten joukossa sattuneen altistumisen vuoksi jouduttu siirtämään, mutta kaikkeen tällaiseen on suhtauduttu hyvin niin seurakuntien kuin omaistenkin taholta.


Surullista on ollut se, että saattoväki on jouduttu karsimaan niin pieneksi.

Vierestä katsottuna on ollut koskettavaa, että saattoväkenä ovat olleet todellakin vain ne aivan lähimmäiset rakkaat. Ollaan lähteneen ihmisen ja sen aivan olennaisen äärellä, paineet tarjoiluista ja kutsuttavista ovat olleet poissa.


Surukimppu rakkaalle.

Surun kanssa voi kokea näinä aikoina kuitenkin yksinäisyyttä, kun kokoontumiset ovat niin rajattuja, eikä ole ollut mahdollista kokoontua yhdessä isomman joukon kanssa suremaan ja muistelemaan lähtenyttä rakasta. Laajemmalle joukolle pidettävää muistotilaisuutta onkin usein siirretty myöhempään aikaan, jolloin riskit tartunnalle ovat taakse jäänyttä elämää. Koittaakohan koronan jälkeen iso muistotilaisuuksien aalto.


Meihin hautaustoimiston ihmisiin tämä aika on vaikuttanut siten, että olemme kaikilla asiakaskäynneillä olleet maskien taakse suojautuneena ja kädet desinfioituina. Pidämme turvavälin. Maskin käyttö on vaikuttanut kuitenkin siihen, että eleitä ja ilmeitä ei oikein näe, sillä sanaton viestintä on tässä työssä tärkeää. Mutta kaikenlainen turvallisuus on kuitenkin kunniassa ja meidän on vain noudatettava erityistä varovaisuutta.


Olemme hoitaneet hautajaisjärjestelyt myös puhelimitse tai nettisivujemme chat-palvelun kautta. Tänä päivänä kaikki onnistuu meidän kautta myös ilman tapaamista. Haluamme olla tavoitettavissa ja helposti lähestyttäviä. Läheisen viimeistä matkaa suunniteltaessa haluamme kuunnella juuri teidän toiveet. Autamme teitä elämäntilanteenne mukaan käytännön järjestelyissä ja kokonaisuuden toteuttamisessa. Haluamme palvella teitä tavalla, jota te surussanne tarvitsette.


Kaikki kauniisti, autamme surun hetkellä.Lämpimin terveisin, Kaisa ja Jori


Comments


bottom of page