top of page

Merituhkaus

Päivitetty: 12. toukok. 2023

Vainajan tuhkan siroittelu luontoon on kaunis ajatus. Meren voi nähdä ikuisena hautapaikkana, jota ei tarvitse lunastaa uudelleen 25 vuoden välein. Meri on yhdistävä tekijä, jonka äärellä voi muistella poisnukkunutta vaikka olisi missä.


Hautaustoimisto Kajo, Klaukkala, merituhkaus, Uusimaa
Meren ailahtelut kuvaavat surun muuttuvia tunteita ja muotoja.

Vaikka tuhkat siroittelisi mereen, on siihen oltava vesialueen omistajan lupa. Helsingin ja Espoon merialueiden edustalla on merituhkausta varten osoitettu paikkoja, joihin tuhkat voi siroitella tai uurnan upottaa mereen. Helsingissä on kaksi paikkaa, jotka ovat Harmajan länsi/luoteispuolella oleva Abrahaminluoto ja toinen paikka sijaitsee Rysäkiven luoteispuolella. Espoon merituhkauspaikka on Käärmeluoto, joka sijaitsee Vehkasaaren ja Käärmesaaren välissä.


Merituhkauksen voi tehdä kahdella tavalla, joko niin, että tuhka sirotellaan veteen tai niin, että veteen upotetaan koko uurna. Tuhkan siroittelu on yleisempää. Uppoava uurna on lasittamatonta keramiikkaa. Uppoavassa uurnassa on ylhäällä ja alhaalla pienet reiät, jotka varmistavat uurnan lopullisen uppoamisen.

Hautaustoimisto Kajo, Klaukkala, merituhkaus, Uusimaa
Luonto hoitaa, siihen voi luottaa.

Merituhkaukset ovat hyvin kauniita tilaisuuksia erityisesti meren ollessa tyyni ja kelin aurinkoinen. Merituhkaukset ovatkin viime vuosina hieman yleistyneet. Meri koetaan kauniiksi ja toisaalta neutraaliksi viimeiseksi leposijaksi ja muistelupaikaksi.


Tuhkien siroittelun aikana olemme ankkurissa tuulen suunta huomioiden tai ajamme hitaalla nopeudella. Varsinaisesti siroittelun yhteydessä veneellä on tehty muutama kunniakierros tuhkien ympäri, sillä tuhka liikkuu vedessä hitaasti. Omaiset ovat yleensä laskeneet veteen myös kukkia tai ruusun terälehtiä seuraksi vainajalle – aivan kuin arkkuhautauksessakin olisi tapana. Isojen kukkavihkojen tai kimppujen laskeminen mereen ei ole sallittua, sillä ne saattavat aiheuttaa vahinkoa muulle meriliikenteelle. Siroittelun yhteydessä voi pyytää toivomaansa musiikkia taustalle.

Merituhkauksia voidaan tehdä huhti-toukokuusta syyskuun loppuun saakka kelien niin salliessa. Kovalla tuulella tai myrskyisellä säällä ei lähdetä merelle.

Kapteeni ohjeistaa uurnan laskulle sopivan ajan, milloin tuulen suunta on oikea.


Merituhkauksessa käytettävä vene on vuosimallin 2023 hyvin varusteltu kotimainen Finnmaster T7 mallinen moottorivene, johon mahtuu 9 matkustajaa.

Veneestä löytyy mm. vesi-wc, lämmitin, jääkaappi ja tarvittaessa kuomulla saa suljettua koko avotilan suojaten niin sateelta kuin paisteeltakin. Kuomun suljemme joka tapauksessa aina varmuuden vuoksi sirottelun ajaksi.


Merituhkauksen vene, Finnmaster T7.

Hinnasto:

Merituhkaus Helsingistä 475 euroa, Espoosta 525 eur.

Helsingin lähtöpaikka: Linnanallas

Espoon lähtöpaikka: Haukilahti, Nuottaniemi tai Kivenlahti

Palveluun sisältyy alus, siirtokuljetukset, kokenut kapteeni, uurnan nouto ja uurnan säilytys merituhkaukseen saakka.


Yli 8 henkilön kuljetukset onnistuvat myös, hintaan lisätään 150 eur.


Merituhkauksen yhteydessä tarjoamme seuraavia lisäpalveluita käyttöönne:

Kukkien hankkiminen alkaen 40 euroa

Valokuvaus 250 euroa

Elävä musiikki, esimerkiksi viulu tai huilu alk. 200 euroa

Muut palvelut erikseen sovittaessa.


Yhteistyöterveisin,


Jori

bottom of page