top of page

Perukirjoitus

Päivitetty: 6. lokak. 2022

Perukirjoituksessa on kyse vainajan sukuselvityksestä ja vainajan varojen ja velkojen selvittämisestä. Toisin sanoen kyseessä on veroilmoituksen laadinta.


Me kaikki lähdemme täältä yksin, omana aikanamme ja usein yllättäen. Kuolemaan ei yleensä ole osattu varautua eikä sitä edes odottaa.

Kuoleman jälkeen tulee kuitenkin pakollisia velvoitteita, jotka pitää selvittää, surusta ja raskaasta ajasta huolimatta. Perukirjoitus on sellainen.


Perukirjoituksessa tulee selvittää, keitä vainajan perilliset ovat ja millaista omaisuutta vainaja oli ehtinyt eläessään kerryttää. Tällaiseen työhön vainajan omaisilla on harvemmin voimavaroja, tässä kohtaa me voimme teitä auttaa.


Teemme virkatodistusten/sukuselvityksen tilaukset puolestanne - ne pitää tilata seurakunnilta / Digi- ja väestötietovirastolta, jossa vainaja on ollut kirjoilla täytettyään 15 vuotta.

Virkatodistuksen hinta on alkaen 9 eur. Tilausten jälkeen laadimme säännönmukaisen perukirjan, johon listaamme sekä vainajan että lesken varat ja velat.


Millaisiin omaisuuslajeihin olemme törmänneet?

- pankkitileillä oleva varallisuus

- arvopaperit

- vakuutuskorvaukset

- kiinteistöt

- osakehuoneistot

- metsätilat

- maa-alueet

- taide-esineet

- koti-irtaimisto


Omaisuuden käyvän arvon määrittelyssä käytämme yhteistyökumppaneitamme ja omaa osaamistamme.


Muina asiakirjoina perukirjaan liitetään myös testamentti. Erityisen hyvänä testamenttina on ollut hallintaoikeustestamentti. Siihen kannattaa tutustua heti tämän blogikirjoituksen lukemisen jälkeen.

Velkoja voivat olla mm. asuntovelat, osamaksuvelat, luottokorttivelat yms.


Muista, että vähennyskelpoisia kuluja ovat myös hautaamisesta aiheutuneet kulut, myös perukirjan laadinnasta aiheutuneet kulut. Muista säilyttää kuitit, jotta velka tai kulu voidaan todentaa!


Perukirjoitustilaisuudessa nämä asiat käydään läpi ja luetaan rivi riviltä ääneen. Lopuksi läsnäolevat pesän osakkaat sekä me uskottuna miehenä allekirjoitamme perukirjan.


Toimitamme perukirjan Verohallintoon ja säilytämme alkuperäisen kappaleen arkistossamme. Jokainen pesän osakas saa oman kappaleensa sähköpostiinsa omaan arkistoonsa tallennettavaksi.


Kun me laadimme perukirjan, on sen hinta alkaen 500 euroa.


Ota yhteyttä, kun on näiden asioiden aika. Me haluamme auttaa.

yt. Jori

044 970 7100Comments


bottom of page