top of page

Uurnaholvi

Päivitetty: 18. toukok. 2021

Huone on avara. Auringon säteet tulvivat ikkunoista sisälle valaisten tilan. Jos tarkkaan kuuntelee, saattaa huomata lintujen laulun kantautuvan huoneeseen. Tunnelma on rauhallinen ja aika tuntuu pysähtyvän. Ulko-ovi on auki. Satunnaisin väliajoin vieno tuuli puhaltaa itsensä vierailulle viilentämään hetkeksi huoneen lämpötilaa. Ajoittain ihmisiä saapuu huoneeseen istahtamaan ja muistelemaan.

www.hautaustoimistokajo.com
Kolumbaario, Klaukkalan kirkko

Paikka on nimeltään uurnaholvi, toiselta nimeltään kolumbaario. Kolumbaario on eräänlainen hautausmaa.


Vainajan tuhkat sisältävä uurna sijoitetaan hautalokeroon. Nämä lokerot sijaitsevat uurnaholvin seinälle rakennetussa puurakennelmassa.


Hautapaikkojen määrä vaihtelee jonkin verran. Klaukkalan uurnaholvissa hautoja on 500, joista yhteen mahtuu yhdestä kahteen uurnaa. Haudat on tarkoitettu nurmijärveläisille. Lokeron edessä on edesmenneen muistomerkkinä toimiva puinen laatta, johon on kaiverrettu vainajan tiedot.www.hautaustoimistokajo.com
Uurnaholvin seinä on kuin pieni hautausmaa.

Klaukkalan kirkon uurnaholviston materiaali on eurooppalainen tammi. Se tuo erityisen kauniin ulkomuodon holville. Holvin päässä on kynttilän sytyttämiselle varattu vesiallas, jossa kynttilät kelluvat rauhallisesti.


Nykyinen arkkipiispa Tapio Luoma vihki Klaukkalan uurnaholvin käyttöön mm. näillä merkityksellisillä sanoilla: ”Tänne uurnaholviin sijoitettuna elämän ja kuoleman rajan ylittäneet saavat suojan oman kirkon alla odottaessaan ylösnousemusta.” Nämä Luoman sanat kuvastavat kauniisti uurnaholvin hengellistä puolta.


www.hautaustoimistokajo.com
Lintu puhuttelee surevia.

Sana kolumbaario, tulee latinan kielen sanasta columbarium, joka tarkoittaa kyyhkyslakkaa, (columba=kyyhkynen). Kyyhkyslakka on kyyhkyjen yhteinen suoja- ja lepopaikka. Siellä ne voivat levätä, kunnes lähtevät lentoon kauas jonnekin. Jatkavat matkaansa.


Kun uurna sijoitetaan holviin, voidaan paikalle kutsua pappi siunaamaan hetken. Paikalla voi myös olla suntio. Uurnaholvissa saa vapaasti käydä aukioloaikojen aikana.


Uurnaholvin hautalokeron lunastushinta 25 vuodeksi on 296 euroa, jonka lisäksi uurnalevyn kaiverrusmaksu on 86 euroa / hautaus. Varsinaisen uurnahaudan hautausmaksu on 81 euroa. Nämä maksut perikunta suorittaa seurakunnalle.www.hautaustoimistokajo.com
"Kuoleman rajan ylittäneet saavat suojan oman kirkon alla." Yllä holvin edustalla kasvavat omenapuut.

Paikka on monelle tuntematon. Sopivan hetken tullessa, kannattaa käydä pysähtymässä siellä.


Teksti ja kuvat Usva Pitkälä

Comentarii


bottom of page